Tore Bjørn Skjølsviks skulpturer ved Lillestrøm stasjon

«Sagarbeideren», Lillestrøm sentrum.

Lørdag 26. mars 2022 var det vel­dig fint vår­vær i Oslo og vi hadde lyst til å komme oss ut en tur. Vet ikke helt hvor­for, men vi be­stemte oss for å ta toget til Lille­s;trøm for å rusle litt rundt Stor­gata der. Like ved Lille­s;trøm jern­bane­stasjon, mellom Adolph Tide­manns gate og Stor­gata, står det noen tre­hus i Kirke­gata som drif­tes av Foreningen Gamle Lille­strøm. Og uten­for disse hus­ene står det to stil­ige skulpt­urer ut­ført av mal­eren og billed­hugg­eren Tore Bjørn Skjølsvik: skulpt­uren «Sagarbeideren» og skulpt­uren «Kona ved vann­posten» — som for an­led­ning­en var pynta med vår­blomster.

Har tid­lig­ere sett flere av skulpt­urene til Skjøls­vik. Første gangen var på et be­søk i Kristian­sund i juni 2014 der jeg så to av skulpt­urene til Skjølsvik : skulpt­uren «Klipp­fisk­kjær­ringa» og skulpt­uren «Silde­gutten» står begge på kaia, helt ned­erst i Kai­bakken, en av holde­plass­ene for by­ens lokal­båt. Har også sett Skjølsviks vel­dig store galopp­hester på Aker brygge og bysten av «Gatebarnas far», Arne Skarpsno på sjø­siden av Oslo Sen­tral­stasjon. Skjøls­vik har en litt grov, upolert stil på skulpt­urene sine, men han er vel­dig flink til å få fram kraft og be­veg­el­ser. Les mer om Skjølsvik på bl.a. TBSGALLERY.

Ellers: Fra 1. januar 1979 jobbet jeg omtrent 2,5 år på Lille­strøm post­kontor og ble rela­tivt godt kjent i Lille­strøm og rundt om­kring i Skedsmo kom­mune. Nå over 40 år senere er Lille­strøm blitt en mod­erne by og stor­kom­mune på Rome­rike — og det meste er vel­dig for­andret og mye er helt nytt. Men jeg føler fort­satt et godt for­hold til Lille­strøm og har fort­satt litt kontakt med flere jeg ble kjent med der i 1979-1980. Og det er vel­dig hygge­lig at det nå er satt opp skulpt­urer i byen som min­ner oss om litt av hist­ori­en til sag­bruks­byen Lillestrøm!

«Sagarbeideren», Lillestrøm sentrum.

«Sagarbeideren», Lillestrøm sentrum.

Tore Bjørns Skjølsviks skulptur «Kona ved vannposten», Lillestrøm sentrum.

Tore Bjørns Skjølsviks skulptur «Kona ved vannposten», Lillestrøm sentrum.

Fotomontasje: «Sagarbeideren».

Fotomontasje: «Kona ved vannposten».

Flere bilder på min konto
på Google Foto

......................................................

Kommentarer