Grünerløkkas hus og Anker studentbolig på Dælenenga

Grünerløkkas hus i Schleppegrells gate 32 på Dælenenga i Bydel Grünerløkka.

Fint ved Dælenenga for tiden! Bildene ble tatt omtrent klokka 14.00 fredag 29. april 2022.

«Bergenegården», Københavngata 10

Københavngata 10 er som de aller fleste byg­ning­ene på Grüner­løkka kjente fab­rikk og ar­beider­klasse bo­liger med en ær­ver­dig historie. 

Bygget har huset to sjokoladefabrikker, Olaf Larsen Chokoladefabrik og A. Bergene Chokoladefabrik. Anker Studentbolig tok over Københavngata 10 i 2012 – og i august 2013 sto 284 studentboliger klare for innflytting. Boligene har på grunn av sin fabrikkhistorie svært sjenerøs takhøyde og takterrassen har nok Oslo’s beste utsikt.»
Les mer på ankerstudentbolig.no

Anker studentbolig i Københavngt. 10.

Anker studentbolig i Københavngt. 10.

Anker studentbolig i Københavngt. 10.

Grünerløkkas hus i Schleppegrells gt. 32.

Grünerløkka hus, Schleppegrells gate 32

Rett ved siden av Dælen­enga idretts­an­legg hadde ar­beider­be­veg­elsen i by­delen sitt eget hus; Grüner­løkka Folk­ets hus, byg­get i dir­ekte til­knyt­ning til bolig­kom­plekse­t A/S Fager­heimen og ble opp­ført i 1932 av ark. Henrik Nissen (1888–1953) og Gunnar Brynning. 

Folk­ets Hus var «vel­ut­styrt, med tren­ings­sal med garde­rob­er og dusj­er, fest­sal med stor scene og gal­leri, kino­rom, kunst­ner­rom, to mind­re møte­saler, kjøk­ken, kon­torer og under­vi­snings­rom.» I butikk­lok­al­ene der den irske rest­au­ranten Shamrock pub ligger i dag, lå Oslo Sam­virke­lag, avd. 41. Før Sham­rock, holdt rest­au­rant­ene Tel­emark­sving­en, Dirty Nelly og Den Hvite Hest til i lok­alene. 

Spesialiteten til Hvite Hest var heste­biff med rød­vins­saus og frit­ert per­sille. ellers så var det biff i for­skjel­lige vari­anter og pizza. I kjel­leren med inn­gang fra Christi­es gate, ligger nå Tea­ter Manu. Før var det en pub i kjeller­lokalet. Navnet var mul­igens Chrissy eller Chrissy Five

Et skik­kelig fler­bruks­hus

der Åse og Finns danse­insti­tutt hadde til­hold i byg­get på 60-tallet til midt på 70-tallet og lærte bort både dans og dan­net opp­førsshy;el! Og fra Facebook-gruppa «Du veit du er fra Grønnløkka...» har jeg fått med meg at i noen som­rer på 60-tallet var det et res­erve­ung­doms­her­berge for Haralds­heimen, der lokal ung­dom kunne få prak­ti­sert engel­sken sin. I til­legg har Ung­domsfylk­ingen i Oslo hatt kon­tor­lokaler i byg­get og at flere bo­rettshy;slag i strøk­et arrang­erte jule­tre­fester i fest­salen. 

Det skal også ha vært av­holdt tegne­kurs i gården, idretts­klubben Grüner har hatt Bingo i byg­get, en søn­dags­skole har holdt til byg­get. Det har også vært vek­kelses­møter og skrem­mende tunge­tale, og det har vært en dame-fri­sør­sal­ong i første etasje med inn­gang fra Christi­es gate, samt at firma­et Nilox a/s, som impor­terte Honda-prod­ukter, holdt til helt til høyre i første etasje. Nilox solgte også båter, på­hengs­mo­torer, gene­ratorer, bil­stereo og sports- og motor­syk­kel­utstyr. Firmaet heter nå Kellox a/s.

Grünerløkkas hus i Schleppegrells gt.32.

Grünerløkkas hus i Schleppegrells gt. 32.

Flere bilder på min konto
på Google Foto

..........................................


Kommentarer