Snøvær ved Birkelunden

Snøvær ved Schleppegrells gate like ved Birkelunden på Grünerløkka i Oslo.

Jeg hadde et ærend på Grüner­løkka i går, tors. 5. jan­uar og jeg gikk Malmø­gata og  Schleppe­grells gate fram til Birke­lunden. Det var mye ny­snø og helt el­end­ig brøyta på for­tau­ene der jeg gikk. Så det var tungt å gå, men gang­vei­ene i Birke­lunden var godt brøyta. Tok disse bild­ene i Schleppe­grells gate og i Birke­lunden på veg ned til Olaf Ryes plass. Tok også noen bild­er ned­over Thv. Meyers gate og på Olaf Ryes plass, men de blir pres­entert på annet sted her på bloggen.

Nedenfor har jeg lånt en del inn­led­ende tek­ster fra bl. a. Oslo byl­eksikon og Wiki­pedia, men de kan selv­sagt hoppes over...

Scorpius Import på hjørnet av Toftes gate og Schleppegrells gt.16 på Løkka.

Scorpius er kan­skje den sær­este butik­ken på Grüner­løkka eller i hele Oslo? But­ik­ken har holdt til i Schleppe­grells gate 16 i over 40 år. Dagens fasa­demotiv ble i følge Lokal­histori­ewiki malt i 2007.

Uansett hva en måtte mene om but­i­kken og inne­haver Morten Even Soots libe­rale nar­kotika­poli­tikk, har butik­ken blitt et lande­merke like oven­for Birke­lunden på Grüner­løkka. Synes selv at fas­aden er vel­dig stilig! Vekker opp­sikt det gjør den i alle fall!

Scorpius Import i Schleppegrells gt.16.

Paulus kirke på Paulus plass i Thv. Meyers gate på Grünerløkka.

«Paulus kirke er ei langkirke i teglstein ved Paulus' plass, med adresse Thorvald Meyers gate 31, på Grüner­løkka i Oslo. Den ble innvia i 1892 som soknekirke for området. Grüner­løkka hadde blitt utpar­sellert og bebygd fra 1860-åra, og i 1880-åra var det tydelig at det var behov for ei kirke der. Henrik Bull, som var 22 år gammel og i ferd med å avslutte sin arkitekt­utdanning, vant arkitekt­konkur­ransen i 1887.» Mer om kirka kan leses lokalhistoriewiki. og mer om Birkelunden kan leses på Oslo byleksikon.

Paulus kirke på Paulus plass i Thv. Meyers gate på Grünerløkka.

«Spaniamonumentet» i Birkelunden.

«Monument over frivillige i den spanske borgerkrig, Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Minnestøtten er laget av Nils Aas. Innskriften lyder: «Til minne om de nord­menn som kjempet og falt som frivillige i Den inter­nasjo­nale brigade i Spania 1936-1939.» Deretter følger et vers av Ingeborg Refling Hagen: «For verden ga brigaden / men den ga verden tro. / Og fylte svikets avgrunn / og la seg selv til bro. / Når verdens­harpen en gang kan varsle bedre kår / senk flagget, kamerater, for brigadens kirkegård.» Mer om den spanske borgerkrig kan leses på Lokalhistoriewiki.

«Spaniamonumentet» i Birkelunden.

«Spaniamonumentet» i Birkelunden.

Grünerløkka skole i Toftes gate 44.

«Grünerløkka skole er en barneskole på Grünerløkka i Oslo.

Den første skolen på Grünerløkka leiet lokaler i Øvre gate 2B i en bygning opp­ført 1857/58. Skolen holdt til her til elevene ble overført til Sagene skole i 1861. Planleggingen av Grünerløkka skole (1-7), Toftes gate 44, startet i 1893. Arkitekt var Henrik Nissen og skolen, og til en pris av ca. kr 40 000 sto skolen ferdig 1. april 1895. I alt 1.555 elever og lærer var med på innvielsen 25. oktober. Skolen ligger med front mot Birkelunden og tilhører det området rundt parken som ble fredet i 2006.» Les mer på Wikipedia.

Paviljongen og Grünerløkka skole.

Birkelunden med Ørnulf Basts «Føll».

Birkelunden med Ørnulf Basts «Føll».


Tidligere vinterbilder fra
Birkelunden på Google Foto:











............................................
............................................

Kommentarer