Tidligere hovedkontoret til Freia fabrikker

«Oljemaleri» fra hjørnet Verksgata og Gøteborggata på Rodeløkka i Oslo.

Under 100 meter fra der jeg bor i Fjellgata 2D, lå det tid­ligere hoved­kon­toret til Freia sjoko­lade­fab­rikk i Gøte­borg­gata 8B. 

I dag ligger Anker Stu­dent­bolig, av­deling Gøte­borg­gata i det samme bygget. Men før i tida lå hoved­inn­gang­en for de kon­tor­an­satte på Freia på hjør­net i den røde mur­steins­byg­ningen. Helt bort­est i bild­ene ser vi litt av dagens Freia fabrik­ker på Johan Throne Holsts plass 1, med inn­gang fra Køben­havn­gata, parallell­gata til Gøte­borg­gata.

Freia har vært en stor, vik­tig og mod­erne ar­beids­plass på Rode­løkka og her var det enormt mange kvinne­arbeids­plasser som nå des­sverre er borte.
Se mer om Freia på
Oslo byleksikon og på Freias egen hjemmeside

Fram til 6. feb­ruar 1949 gikk det trikk i Verks­gata (Rodeløkkalinjen) — og ned­erst i Fjell­gata, like ved Freias kon­tor­byg­ning i Gøte­borg­gata, lå tidligere Fjell­stua trikke­holde­plass. Trikken kom opp Rath­kes gate og fort­satte gjen­nom dag­ens Freia.

Ved bygging av sameiet Konfekt­fabrikken bo­rett­slag i blok­kene like oven­for for om­trent ti år siden, ble det lovet at Verks­gata skulle åpnes fram til Køben­havn­gata, men når og om dette noen gang faktisk vil skje, det gjen­står å se. Ved en slik åp­ning vil det bli kort vei til Seil­duks­gata og Birke­lunden og det sen­trale Grüner­løkka... Det er lov å håpe!

Midt i bildet lå hovedinngangen til Freia. 

Midt i bildet lå hovedinngangen til Freia. 

«Oljemaleri» fra hjørnet Verksgata og Gøteborggata på Rodeløkka i Oslo.

Bilder på min konto
på Google Foto

....................................

Kommentarer