BMW Isoletta fargelagt med kunstig intelligens

Denne stilige bilen, en BMW Isoletta kunne kanskje vært noe for en bygutt!

Jeg har aldri hatt fører­kort og ei heller hatt noen bil. Men jeg er kun prag­matisk anti-bilist — og hadde jeg hatt et reelt behov for fører­kort og bil, kunne denne BMW-en vært noe — i alle fall som by­bil.

Trykk her til høyre for å se originalbildet. Ellers kan du lese en interes­sant historie om BMW Isoletta på BMWs hjemmeside.

Har du lyst til å prøve å farge­legge noen gamle, private sort/hvit-bilder, kan du jo prøve dette — helt gratis med lenken over! 

..........................................

Grunn til bekymring?

Ja, jeg er skep­tisk til veldig mye rundt bruken av kunst­ig intel­ligens; be­kymret for mulig­heten til å bruke tek­no­lo­gien til om­trent­lig­heter, juks, svin­del og be­drag, (Fake News) og f.eks. til spred­ning av data­virus. 

Og som ved vel­dig mange andre inn­grip­ende tekno­logier, som f. eks. mobil­tele­fonen, er det slik at tekno­logien kan for­andre hvordan vi vanlig folk tenker og hand­ler på og ikke minst hvor­dan tekno­logien kan rasere manu­elle arbeids­plasser. I USA har det nå på­gått en skue­spiller­streik der noe av bak­grunnen for streiken er skue­spiller­nes frykt for sine ar­beids­plasser, ja at skue­spill­erne kan bli er­statta av avan­sert data­teknologi. 

I USA har det vært eksempler på at male­rier laget kun ved hjelp av kunstig intel­ligens har vunnet male­rikonkur­ranser!, musikk laget ved hjelp tekno­logien, utgis som om den var laget av men­nesker, retts­av­gjør­elser som ikke er fore­tatt, har blitt hen­vist til som retts­kraftige doms­avsigelser. Bøker som ikke er skrevet, blir etter­spurt på biblio­teker. Og når vi nå vet at ChatGPT kan hente inn bilder, musikk og lengre tekst­utdrag fra alle­rede ut­gitte romaner og ånd­sverk — laget av fys­iske men­nesker, er det jo til stor be­kymring hvor­dan dette skal hånd­teres jur­idisk i for­hold til ånds­verks­lover og be­skyttelse av opp­havsrett.

Og når vi vet at mange voksne er naive, og at unge elever og stud­enter ofte ikke er godt nok trent i kilde­kri­tikk, kan ond­sinnede falske ny­heter spre seg viralt.

Ved hjelp av denne tekno­logien kan data­maskinene, påstås det, ved hjelp av en enorm stor mengde­trening og enorm regne­kraft, finne strukturer og sammen­henger som en med men­neskets blikk med langt mindre treff­sikkerhet kan ut­føre; ana­lysere rønt­gen­bilder for å finne syk­dommer, finne føflekk-kreft, snakke «natur­lig», over­sette «riktig» fra alle slags språk, utføre mange manu­elle, tunge eller far­lige arbeids­oppgaver...

Men tekno­logien har kommet for å bli. Så det gjelder å være kritisk — og følge med!

.........................................

Ellers vet jeg ikke de virk­elige farg­ene på klærne og på bilene i disse to eks­empel­bildene, så derfor er fargene som de nå har fått ved bruk av maskinlæring, heller tvilsomme. Men kunstig intelligens brukt på dette enkle, private nivået, er litt mor­somt, synes i alle fall jeg! Men nå er det på tide at politikerne kommer inn i bildet og viser hva de er lagd av!

Eller hva med denne BMW Isoletta med tre hjul!? Bildet er henta fra Bil24.no.

Kommentarer