Kunstig intelligens - grunn til bekymring?

Nissebilde laget ved hjelp av kunstig intelli­gens eller forkortet til KI og AI.

Grunn til bekymring?

Jeg er skep­tisk til veldig mye rundt bruk­en av kunst­ig intel­ligens; be­kymret for mulig­heten til å bruke tek­no­lo­gien til om­trent­lig­heter, juks, dir­ekte svin­del og be­drag, (Fake News) og f. eks. til spred­ning av data­virus. 

Og som ved vel­dig mange andre inn­grip­ende tekno­logier, som f. eks. mobil­tele­fonen, er det slik at tekno­logien kan for­andre hvor­dan vi van­lig folk tenker og hand­ler på og ikke minst hvor­dan tekno­logien kan rasere manu­elle arbeids­plas­ser. I USA har det nå på­gått en skue­spiller­streik der noe av bak­grunnen for streiken er skue­spil­ler­nes frykt for sine ar­beids­plas­ser, ja at skue­spill­erne kan bli er­statta av avan­sert data­teknologi. 

I USA har det vært eksempler på at male­rier laget kun ved hjelp av kunstig intel­ligens har vunnet male­rikonkur­ranser!, musikk laget ved hjelp tekno­logien, utgis som om den var laget av men­nesker, retts­av­gjør­elser som ikke er fore­tatt, har blitt hen­vist til som retts­kraftige doms­avsigelser. Bøker som ikke er skrevet, blir etter­spurt på biblio­teker. Og når vi nå vet at ChatGPT kan hente inn bilder, musikk og lengre tekst­ut­drag fra alle­rede ut­gitte romaner og ånd­sverk — laget av fys­iske men­nesker, er det jo til stor be­kym­ring hvor­dan dette skal hånd­teres jur­idisk i for­hold til ånds­verks­lover og be­skytt­else av opp­havs­rett.

Og når vi vet at mange voksne er naive, og at unge elever og stud­enter ofte ikke er godt nok trent i kilde­kri­tikk, kan ond­sinnede falske ny­heter spre seg viralt.

Ved hjelp av denne tekno­logien kan data­maskinene, påstås det, ved hjelp av en enorm stor mengde­trening og en enorm regne­kraft, finne strukturer og sammen­henger som en med men­neskets blikk med langt mindre treff­sikker­het kan ut­føre; ana­lysere rønt­gen­bilder for å finne syk­dommer, finne føflekk-kreft, snakke «natur­lig», over­sette «riktig» fra alle slags språk, ut­føre mange manu­elle, tunge eller far­lige arbeids­opp­gaver...

Bildene på siden her er laget ved hjelp av kunst­ig intel­li­gens. Vil du prøve selv, kan du gjøre det på www.komputer.no/dall-e-3.

Men tekno­logien har kommet for å bli. Så det gjelder å være kritisk — og følge med!

Les mer om KI.

Kunstig intelligens brukt som her er greit! Men hva sier kunstnerne?

Kommentarer