Sommerblomsten Gazania rigens eller påfuglblomst

Sommerblomsten Gazania rigens
Sommerblomsten Gazania rigens.

SOMMERBILDER 2024 FRA SOLVANG 1
Søndag 2. juni kjøpte kona disse sommer­plant­ene på et gart­neri her i nær­heten av koloni­hagen. De slår seg ut med en gang sola skinner på dem, men bretter seg sammen straks de hav­ner i skygge. De er veldig fine når de står og stråler i sola, men ser litt stak­kars­lige ut når de hav­ner i skyggen.

I følge Google lens heter planten Gazania rigens og på Plante­portalen.no står det at 

«synonyme navn er påfugl­blomst, Gaz­ania hybrida og Gazania splend­ens. Slekts­navnet Gazania kommer fra lat­inske gaza = skatt eller rik­dom, som hen­viser til de store blomst­ene. Navnet kan også være for å hedre Theodorus of Gaza (1400-1478), gresk human­ist og over­setter, som over­satte bot­aniske skrifter til latin. I Sverige heter planten påfågels­blomster, mens enge­lske navn er Gazania og Treasure Flower.»

Se mer på Plante­portalen.no.

Etymologisk kan også ordet «Gaza» komme fra det hebra­iske ordet «az» («azzah»), som kan bety «kraft» eller «styrke». Tenk om dag­ens Israelske re­gjer­ing i stedet for å okku­pere, boikotte og under­trykke det hardt press­ede og svekk­ede pale­stinske folket, hadde vist etisk og mor­alsk styrke og be­hand­let det pale­stinske folket som like­verd­ige med­menn­esker og sendt slike blomster i stedet for bomber og granater! Det hadde vært noe det! 

 Uansett ety­mo­logisk riktig­het og mulige samm­en­bland­inger eller ikke: Leve Gaza!

Sommerblomsten Gazania rigens
En flott sommerplante!

Sommerblomsten Gazania rigens
En flott sommerplante!

Sommerblomsten Gazania rigens
Men «visner» i skyggen.

Sommerblomsten Gazania rigens
Men «visner» i skyggen.

Sommerbilder fra Odins hage
på min konto på Google Foto:

Sommerbilder 2024 fra Odins hage
.........................................

Kommentarer