Praktfulle Rossmo gard på Brandbu i Gran kommune

En praktfull gård: Rossmo gard!

Minne  fra Praktfulle Rossmo gard i Røykenvik på Brandbu i Gran kommune på Hadeland
11. april 2018 var jeg sammen med billedhoggeren Bjørn «Kunstnerbjørn» Sørvang Hansen og pensjonisten Morten Chr. «Livsnyteren» Mo til Spydeberg, Mysen og Lillestrøm for å se på noen av kunstverkene Kunstnerbjørn har stående rundt omkring. Vi avslutta dagen hjemme hos sjåføren vår for dagen, Morten Chr. Mo. Morten er nåværende eier av den arkitektonisk viktige Rossmo gard på Røykenvik ved Brandbu i Gran kommune på Hadeland. Gjennom arkeologiske funn, av blant annet bronselurer, er det dokumentert at herregården har hatt bosetting siden vikingtiden.

Rossmo gard ble bygget i 1790 og solgt til den norske kirke i 1865, og brukt som prestebolig fram til 1995. Gården og tunet ble eksteriørfredet i 1994. I 2001 kjøpte Mo gården fra Opplysningsvesenets Fond. Da Mo overtok eiendommen, satte han og kona i gang et stort rehabiliteringsarbeid, og i dag framstår gården som et unikt prakteksemplar av en kulturperle!

«- Vi tok ut alt som var av skillevegger og himlinger og begynte å bygge opp huset innvendig, i gammel stil slik at alt ser ut som det er fra 1790. I 2006 var vi ferdig med hovedhuset og flyttet inn, før vi fortsatte med de andre bygningene som stabbur, stall og låve», skreiv Dagbladet 16.06.2016 på sine nettsider.

På sine eldre dager har Morten begynt som «hobbyskulptør» etter at han tidligere bl. a. drev med galopphester. På høytysk betyr «das Roß» det samme som «hest». Hva passer da vel bedre at Morten Chr. Mo nå driver med kunsten sin i den nedlagte stallen sin på Rossmo gard! 

Ved en tidligere anledning hadde Kunstnerbjørn blitt bedt hjem til Morten for å se skulpturene han har laget de siste åra. — Og nå har både Kunstnerbjørn og jeg vært på Rossmo gård! 

Skulptur på Rossmo gard!

Fint våningshus på Rossmo gard!

Fin liten galopphest!

Skulptur på Rossmo gard.

Utsikt fra Rossmo gard.

Utsikt fra Rossmo gard.

Utsikt fra Rossmo gard.

Fotomontasje fra Rossmo gard.

Stabburet på Rossmo gard.

Stabburet på Rossmo gard.
Skulptur på  Rossmo gard
.
Fotomontasjer fra Rossmo gard.

Skulptur på Rossmo gard.

Fotomontasje fra oppkjørselen til gården.







Takk for besøket!

Flere bilder på Google Foto

«Prosjekt Rosendalsmølla» og avduking av skulpturen «Fiskeren»


Kommentarer