Godt Nytt År!

Flott vinterstemning i Birke­lunden på Grünerløkka i Oslo i Norge.

RODELØKKA, 31. DESEMBER 2022:

I dag skriver vi 31. des­ember 2022 og enda ett år er snart forbi. I år har ny­hets­bildet blitt sterkt prega av Korona, EU, Donald Trump, USA, ekstrem­vær, klima-, miljø- og flykt­ning­kriser. I den siste tida er det vel VM i Fot­ball i Qatar som har prega ny­hets­bildet. 

Men det som har prega ny­hets­bildet aller mest, er selv­sagt Russ­lands bru­tale over­falls­krig mot Ukraina og delvis av Sveriges og Fin­lands ønske om å bli med i NATO. 

Og her på hjemmebane i Norge har det gått mye på lakse­milli­ardær­enes «tragisk vanske­lig livs­situa­sjon!» ved inn­før­ing av grunn­rente­skatt eller superprofittskatten «lakse­skatt» og flere styrtrikes skatte­flukt til Sveits, mens det som har opp­tatt mer van­lig folk er strøm­priser, renteøkninger og at mat, klær og alt mulig blir dyrere.

BRUTAL OVERFALLSKRIG!
Ja, Russland har gått til bru­tal over­falls­krig oven­for nabo­land­et Ukraina og Putin og hans ban­dit­ter driver for tiden med ter­ror­bomb­ing av syk­ehus, pri­vat­bolig­er og in­fra­strukt­ur. Mange mang­ler Inter­nett, vann og strøm og inn­byg­gerne fry­ser mens Russ­lands krigs­for­bryt­els­er mot sivile gjør vint­er­en uleve­lig for store deler av Ukrainas be­folk­ning­! 

COVID 19
Heldig­vis er kor­ona­pande­mi­en i Norge så godt som borte, men selv om de fleste i den rike delen av ver­den nå er vaksi­nert både tre og fire ganger, er de fatt­igste del­ene av verden rela­tivt uvaksi­nert. Så for at Covid 19-viruset ikke skal mutere og mutere og atter mutere, må vi få ut vaksiner til hele verden! Fort!

DYRTID OG RENTEØKNING
Norge og Europa sliter med syke over­priser på strøm og gass og grunnet krigen rammes fat­tige land av korn­mangel og til­tag­ende mat­vare­mangel. 
I store deler av Europa er det energikrise og i Norge er det dyr­tid og folk sliter med rente­øk­ninger og stadig økende priser — som nå har ført til at mange per­soner trenger off­ent­lig nød­hjelp fra NAV. Men det viser seg gang på gang at alt­for mange nord­menn har så dår­lig er­far­ing og til­lit til NAV («Norsk Almin­nelig Vrang­vilje»!?) at de heller fore­trek­ker å stil­le seg opp i Frel­ses­arme­ens, By­misjon­ens eller andre pri­vate hjelpe­org­anisa­sjoners matkøer. 

VILJE TIL ENDRING?
Det virker som ver­ken EU eller Norges myn­dig­heter har vilje, evner og kraft til å gjøre noe som av­hjelper den for­ferde­lige sit­ua­sjonen Europa står i! Ellers har jeg lite tro på NATOS og deri­blant Norges svar på krigen, er å pøse inn våpen og ammu­nisjon inn i Ukraina! 

Da har jeg mer sans for FNs gen­eral­sekre­tær António Guterres', den norske diplo­maten Kai Eides og flere og flere inter­nasjo­nale topp­diplo­maters krav om snar­lig våpen­hvile og freds­for­hand­linger. Slik det nå ser ut er det NATOS vilje som rår — med en lang­varig krig med vel­dig store men­neske­lige lid­elser og en stor flykt­ninge­strøm ut av et ut­bombet og uleve­lig Ukraina, som blir resul­tatet. 

Uansett hva som skjer: Nå må FN og den Inter­nasjo­nale krigs­for­bryter­dom­stolen i Haag etter­lyse Putin og hans mili­tære ledere for krigs­for­bryt­elser mot sivile — slik at de snar­est mu­lig blir plas­sert der de hører hjemme: i fengsel!

Med disse tankene vil jeg ønske alle et Riktig Godt Nytt år og håper på en snarlig fred i Ukraina og at 2023 blir et mer fredelig og normalt år! 

NYTTÅRSTANKER

Nå straks er dette året over
og et nytt år skal ringes inn.
Her sitter jeg mens barna sover
med mange tanker i mitt sinn.

Hva vil det nye året kreve
av meg og dem som jeg har kjær?
Får mor og far og søsken leve,
kan nød og kriser ramme her?

Ja, det svirrer så mange tanker
mens gamleåret toner ut.
Hva er det som til barna vanker,
til Kari-mor og lille Knut?

Vil død og sykdom ramme mine,
slik vi har truet Moder jord?
Kan dagene bli like fine,
slik de var i hele fjor?

Hva vil det nye året bringe
til dem som mangler mat og vann?
Vil krig og armod fortsatt tvinge
folk å flykte sine land?

Vil ekteskap og jobben vare
til neste året toner ut?
Kun den som lever da kan svare.
For hvem kan spå i kaffens grut?

Kurt Evert Stenbakk

Skrevet i 1987,
redigert november 2015

1. januar 2022

Utsikt fra verandaen vår, 1. januar 2022.

I de siste årene har jeg brukt å ta mange bild­er og lag­et mange foto­mon­tasjer til bruk i jule- og nytt­års­helga. Men i år har jeg helt siden mid­ten av nov­ember vært plaga av sterk for­kjøl­else med host­ing, nys­ing, snørr, gørr og feber. For­kjøl­els­en gikk etter hvert over til en slags influ­ensa med bl. a. feber, vondt i ledd og knær og armer, fryse­tokter, hode­pine og kvalme. Legen sa at det var et slags virus og at jeg måtte holde meg i ro og ta tida til hjelp. Nå når dette skrives i dag, 31. des­ember 2022, går jeg fort­satt og hangler. Men uan­sett, nå går det mot lys­ere tider og jeg satser på at alt går seg til med det første. 

Kona er heller ikke helt i form for tiden og i kveld har vi der­for sett oss nødt til å av­lyse årets nytt­års­feir­ing vi hadde bedt noen venner til. Men så snart formen kommer tilbake, skal vi tromme sammen til nyårsfest og ta igjen det «tapte».

Nyttårsaften 2020 - 2021

Slik var det (nesten) hjemme i leiligheten vår på nyttårsaften 2020-2021.
..............................

Kommentarer