Grønlandsleiret i Bydel Gamle Oslo

Oslo Plaza sett fra Grønlandsleiret i Oslo.
Oslo Plaza sett fra Grønlandsleiret i Oslo.

I forrige uke fikk jeg nytt bank­kort uten bilde og tirs­dag 19. sept. hadde jeg av­tale på Oslo politi­kammer (Grøn­land politi­stasjon) i Grøn­lands­leiret 44 for å ordne med nytt ID-kort. Tok disse bild­ene like før av­talen der klokka 12.15. 

Ovenfor ser vi «Oslo Plaza» eller Radis­son Blue Plaza, som er det offi­si­elle nav­net, og neden­for har vi en fot­omon­tasje med Ola Enstads skulp­tur «Neve med rose» som egent­lig står på Lille­torget 1 — og tre skulp­turer av Tone Thiis Schjetne, men som egent­lig står på Grøn­lands torg.

Oslo Plaza sett fra Grønlandsleiret i Oslo. Fotomontasje.
Fotomontasje fra Oslo Plaza.

Hollendergata på Grønland

På hjørnet av Grønlandsleiret og Hollendergata.
På hjørnet av Grønlandsleiret og Hollendergata på Grønland i Oslo.

I 1977 og 1978 hadde jeg sommer­jobb på det nye Felles­meieriet på Ny­land i Oslo og bodde da i et hybel­bygg (litt til høyre i bildet) i Hol­lender­gata 3, som da til­hør­te Felles­meieriets tidligere meierianlegg i Schwei­gaards gate på Grøn­land i Oslo. 

Veldig mye er for­andra siden den gang, men gate­løpet er det samme og ut­sikt fra Hol­lender­gata opp til Bots­fengs­let er nes­ten den samme. (Se neden­for). Land­bruk­ets hus har nå flytta fra hjør­net av Holl­ender­gata og Schwei­gaards gate (like uten­for bildet) til det ny­restau­rerte nabo­bygget Hol­lender­gata 5. 

En tidligere fri­sør­sal­ong på hjør­net av Grøn­lands­leiret og Hollender­gata er ned­lagt og er­stat­ta av rest­au­ranten Garam Masala. Og ellers har vi i de sen­ere årene fått Nordic Black Theatre i Hol­lender­gata 8 og by­dels­caféen, Kafe Saba i Hol­lender­gata 10, som drives av Frel­ses­arme­en. Morsomt og minnes tidligere tider!

På hjørnet av Grønlandsleiret og Hollendergata.
Jeg bodde i den midterste blokka.

Oslo bots­fengsel i Egon Olsens allé

Utsikt opp til Oslo botsfengsel i Egon Olsens allé.
Utsikt opp til Oslo botsfengsel.

Ovenfor har vi Oslo bots­feng­sel i Egon Olsens allé. Neden­for har vi en foto­mont­asje med ut­gangs­punkt i det samme bildet, men med en inn­montert dyp­ets­ning av skue­spil­leren Arve Opsahl, her som Olsen­bandens ube­stridte leder, Egon Olsen. Dypets­ningen er farge­lagt med kunst­ig intel­ligens. Origi­nal­bildet av Arve Opsahl er tatt av Mentz Schulerud jr. — og den saken kan leses bak en be­talings­mur på Aftenposten.no.

Ellers så det ganske så likt ut her også i 1977 og 1978  da jeg bodde i Hol­lender­gata.

Utsikt opp til Oslo botsfengsel i Egon Olsens allé. Fotomontasje med Arve Opsahl som Egon Olsen.
En fargelagt Arve Opsahl (Egon Olsen) ved hjelp av kunstig intelligens.

Grønland politi­stasjon

Grønland politi­stasjon i Grøn­lands­leiret 44 i Bydel Gamle Oslo.

Tavle med politifolk som mista livet under 2. verdenskrig.

Brann­museet i Grøn­lands­leiret 32

Brann/shy;museet og Kaffebrenneriet i Grønlandsleiret 32.
Brannmuseet i Grønlandsleiret 32.

Grøn­lands­leiret 32 huset tid­lige­re Grøn­land brann­stasjon (1866-1992) og Grøn­land politi­stasjon fram til 1903. I dag er det Kaffe­bren­ne­riet, avd. Grøn­lands­leiret og Brann­museet som holder til i deler av bygget.  Se mer om museet. 

På brannmuseet.no kan en lese at 

«Brann­museet i Oslo har som formål å samle og ta vare på Oslos rike brann­his­torie. Museet holder til i lokalene til den gamle Grøn­land brann­stasjon, og drives med fri­villig inn­sats fra pensjo­nerte brann­folk og andre ild­sjeler. I museet kan du se gamle brann­biler og utstyr fra Oslos over 150 år lange brannhistorie.» Les mer.

..........................................

Kommentarer