Grünerløkkas hus, Birkelunden og Foss Vgs

Nedover Københavngata på Rodeløkka i Bydel Grüner­løkka i Oslo.

I går, mandag 23. oktober 2023 gikk jeg en tur langs Akerselva fra Aamot bru ned til Nybrua på nedre Grüner­løkka. Tok disse bild­ene ned­over Køben­havn­gata og uten­for Grüner­løkkas hus i Dælen­eng­gata 32 på Dælen­enga, i Birke­lunden og uten­for Foss Vgs i Steen­strups gate på Grüner­løkka før jeg gikk ned den bratte gang­veien ned til tur­veien langs Akers­elva like nord for Åmot bru ved Øvre foss over Akers­elva.

Før i tida het Grüner­løkkas hus Grüner­løkka Folk­ets Hus, men da bodde det mye arbeids­folk i by­delen. Nå er Grüner­løkka sterkt gentri­fi­sert og arbeids­folket er så godt som borte — og de som bor her nå for tiden vil vel helst ha bort den gamle ar­beider­kulturen og alt som minner om fat­tig­dom, nød og arbeider­solidaritet???

Uansett. Om Grünerløkkas hus har jeg tidligere skrevet:
Rett ved siden av Dælenenga idretts­an­legg, hadde arbeiderbevegelsen i bydelen sitt eget hus; Grünerløkka Folkets hus, bygget i direkte til­knyt­ning til bolig­kom­plekset A/S Fager­heimen og ble opp­ført i 1932 av arki­tekt­ene Henrik Nissen (1888–1953) og Gunnar Brynn­ing. Folkets Hus var «vel­ut­styrt, med trenings­sal med garde­rober og dusjer, festsal med stor scene og galleri, kino­rom, kunstner­rom, to mindre møte­saler, kjøkken, kontorer og under­visnings­rom.»

I butikklokalene der den irske restau­ranten Sham­rock pub ligger i dag, lå Oslo Samvirkelag, avd. 41. Før Shamrock, holdt restaurantene Telemark­svingen, Dirty Nelly og Den Hvite Hest til i lokalene. Spesi­aliteten til Den Hvite Hest var heste­biff med rødvins­saus og fritert per­sille. ellers så var det biff i for­skjel­lige varianter og pizza. I kjelleren med inn­gang fra Chris­ties gate, ligger nå Teater Manu. Før var det en pub i kjeller­lokalet. Navnet var muligens Chrissy eller Chrissy Five?

Et skikkelig flerbrukshus
der Åse og Finns danse­institutt hadde tilhold i bygget på 60-tallet til midt på 70-tallet og lærte bort både dans og dannet opp­førsel! Og fra Facebook-gruppa «Du veit du er fra Grønn­løkka...» har jeg fått med meg at i noen somrer på 60-tallet var det et reserve­ung­doms­herberge for Haralds­heimen, der lokal ung­dom kunne få praktisert engelsken sin. I tillegg har Ungdoms­fylkingen i Oslo hatt kontor­lokaler i bygget og at flere bo­retts­lag i strøket arrangerte juletre­fester i fest­salen. Det skal også ha vært avholdt tegne­kurs i gården, idretts­klubben Grüner har hatt Bingo i bygget, en søn­dags­skole har holdt til bygget. Det har også vært vekkelses­møter og skrem­mende tunge­tale, og det har vært en dame-frisør­salong i første etasje med inn­gang fra Christies gate, samt at firma­et Nilox a/s, som import­erte Honda-produkter, holdt til helt til høyre i første etasje. Nilox solgte også båter, påhengs­motorer, gene­ratorer, bil­stereo og sports- og motor­sykkel­utstyr. Firmaet heter nå Kellox a/s.

Tidligere Grünerløkka Folkets hus i Dælenenggata 32 på Dælenenga.

 Grünerløkka hus i Dælenenggata 32.

 Grünerløkka hus i Dælenenggata 32.

 Grünerløkka hus i Dælenenggata 32.

 Grünerløkka hus i Dælenenggata 32.

Birkelunden og «Spaniamonumentet» med Paulus kirke i bakgrunnen.

Birkelunden på Grünerløkka.

Birkelunden på Grünerløkka.

Birkelunden på Grünerløkka.

Staselig bygg i Øvre Foss på Grüner­løkka, sett fra Schleppegrells gate.

Foss Videregående skole i Steenstrups gate på Grünerløkka.

Kommentarer