Vingården Lille Gadegård på Bornholm

Fotomontasje fra Vingården Lille Gade­gård på Pedersker på Bornholm.

Tur til Bornholm med Kjetil's Bussreiser

Lørdag 10. august var vi på en rund­tur på øya Born­holm i Dan­mark og her har vi noen bild­er fra Vin­gården Lille Gade­gård på Peder­sker i Aa­kirke­by, nesten helt sør på Born­holm. Gården produ­serer alt fra hjemme­lagd is, vin, øl, calva­dos og whisky og den har selv­sagt egen butikk hvor du kan få kjøpt det den produ­serer. Stedet til­byr også vin­smaking for tur­ister og har egen restau­rant for sel­skaper.

Datteren til eieren av vingården tok imot reise­følget og for­talte litt om gården, hva de produ­serte og litt om de tre vin­ene vi skulle få smaks­prøver av. Og inne på rest­au­ranten fikk vi først smake på en tørr hvit­vin, deretter en halv­tørr hvit­vin og til slutt en mer søt­lig og fyld­ig rød­vin. Tørr og halv­tørr hvit­vin har jeg aldri likt noe sær­lig, men kan til nød gå an som mat­vin. Rød­vinen der­imot, bas­ert på kirse­bær, minnet vel­dig om den kirse­bær­vinen som var så popu­lær i Dan­mark og kan­skje sær­lig i Norge for noen ti­år siden. Så den kunne jeg tatt mer av!

OMVISNING PÅ GÅRDEN

Etter vinsmakingen gikk vi i samla flokk ut og ble møtt av ei­eren, Jesper Paulsen, som er 4. gene­rasjon på Lille Gade­gård. Han kunne for­telle at vin­gården var en av Dan­marks eld­ste og stør­ste vin­produ­senter og viste oss rundt og for­talte om gården og hva som skulle til av hardt arbeid, vær­for­hold og sol og vind for å få per­fekte vin­druer. 

KLIMAENDRINGER OG VANSKELIGERE VÆR

Paulsen snakket om det milde klimaet på øya som egnet seg godt til vin­drue­dyrk­ing, men også om klima­end­ring­ene og nye ut­ford­ringer grun­net mer u­stab­ilt vær. Han nevnte at det tid­lig­ere i sommer hadde kom­met om­trent 70 m.m. regn i løpet av en halv­time(!) og øde­lagt mye av årets av­ling. Ellers for­talte han spøke­fullt om «de under­jord­iske» og om trollet, even­tyr­fig­uren og maskoten Krølle-Bølle, som på myst­isk vis kunne øde­legge for folk og fe og vin­avling­ene på gården.

Rundt omkring på gården er det vin­drue­stokker i lange baner og diverse prod­uk­sjons­lokaler for alt for­skjel­lig som produ­seres. Her har de også tre Born­holmer­griser, og i farta så jeg gjess og ender — og en hane og noen kan­iner i bur. Ellers skal kjøttet fra Born­holmer­grisen smake spesi­elt godt grun­net vel­dig godt stell og god dyre­velferd.

DEN COLA-ELSKENDE GRISEN ØFFE

Den nå avdøde Born­holmer­grisen Øffe var kjent for å være vel­dig glad i Coca Cola! Men dyre­vern­myn­dig­het­ene gikk til retts­sak mot Jesper Paulsen for hans grise­hold. Grunn­laget for retts­saken var etter det jeg for­står, myn­dig­het­enes på­stand om at ØFFE  døde av Cola-drikk­ing som førte til for mye usunt fett rundt hjertet! Paulsen hev­der derimot at døds­år­saken var helt natur­lig og kun skyldtes alder­dom!

Uansett retts­sak og hva som er riktig: Nå har Paulsen anskaffet tre nye griser som har fått «opp­læring» i å drikke Cola(!) og han på­står at gris­ene liker brusen veldig godt og ikke på noen som helst måte tar skade av denne Cola-drikk­ingen. 

Ikke vet jeg, men mens Jesper Paulsen ga gris­ene Coca Cola, var jeg opp­tatt med å ta bilder av noen flotte sol­sikker og av blomster­prakten i to blom­ster­bed like ved, men så er jeg da også mer opp­tatt av og glad i blom­ster enn glad i griser og Coca Cola! 

TRIVELIG TUR!

Etter omvisningen rundt om­kring på vin­gården og i flere av prod­uk­sjons­lokal­ene, ble hele reise­følget med inn til­bake til restau­ranten for å smake noe fra gårdens whisky-produk­sjon. Grei whisky, men jeg fore­trekker heller en som er enda mild­ere enn den vi fikk smake. 

Ellers en trive­lig tur til Born­holms mest kjente vin­gård og kan­skje en av øyas mest be­søkte (og mulig­ens mest inn­bring­ende) tur­ist­attrak­sjoner. SKÅL!

Og uten å bølle og krølle det til alt for mye, har jeg som vanlig forsøkt å lage noen for­håp­ent­lig­vis humor­ist­iske foto­montasjer.

Datteren på gården forteller om vinene vi skal snart skal få smaksprøver av.

Fotomontasje fra restauranten.

Fotomontasje fra Lille Gadegård.

Flotte solsikker på Lille Gadegård!

Flott blomsterbed på Lille Gadegård!

Bornholmergriser på Lille Gadegård.

Fotomontasje fra Lille Gadegård!

Det er også gjess på gården.

Flott blomsterbed på Lille Gadegård!

Flott blomsterbed på Lille Gadegård!

Flott blomsterbed på Lille Gadegård!

Flott blomsterbed på Lille Gadegård!

Fotomontasje fra Lille Gadegård.

Fotomontasje fra Lille Gadegård.

Flere bilder fra Lille Gadegård
på min konto på Google Foto


Diverse eksterne lenker:



Om  Bornholmergrisen

Øffe elsker Coca Cola

.......................................



Dersom du liker det du ser, må du gjerne kom­men­tere inn­legget og event­uelt dele det på Face­book eller der du måtte ønske. Der­som du der­imot mis­liker noe av det du ser her, kan du sende meg en e-post.😏

Kommentarer