Gratulerer med 8. mai!

Minnesmerket for «Osvaldgruppen» på Jernbanetorget i Oslo sentrum.

Gratulerer med dagen! Her rep­res­en­tert med noen bild­er jeg tok 6. mai 2015 av kunst­verket til minne om Osvald-gruppa, kanskje den mest akt­ive sabo­tasjegruppa under 2. verdens­krig. 

Det har vært mye kri­tikk av kunst­verket til minne om Osvald-gruppa - som ble av­duket 1. mai 2015 på Jern­bane­torg­et i Oslo. Bl. a. er skaft­et på slegga alt for kort til ei slag­kraft­ig slegge å være. Men nå står minnes­merket der og uan­sett kri­tikk av den kunst­ner­iske ut­form­inga, så for­tjener Osvald-gruppa en slik sen­tral plas­sering! 

Mer om Osvald-gruppa kan f. eks. leses på Wikipedia og på regjeringen.no kan en lese at

«-Dere i «Osvald-gruppa» rep­res­enter­er en side av vår krigs­historie som til nå har vært alt­for dår­lig kjent. Dere var, og for­ble, sol­datene i mørke. Dere, og det dere gjorde den gangen, må og skal frem i lyset. Dere er ikke lenger sol­dater i mørke. Dere er krigs­veter­aner med en lys­ende inn­sats som for­tjener aner­kjenne­lse, sa for­svars­min­ister Anne-Grete Strøm-Erichsen til nå­levende vete­raner fra Osvald-gruppa under en lunsj for dem 4. oktober.»

Når man skal minnes 8. mai 1945, er det også verdt å nevne krigs­inn­sats­en til sabo­tasje­gruppa Pellegruppa. Den har fått et eget minnes­merke på Stranden på Aker brygge, og ble avduket 22. nov.2013. Noen bilder jeg har tatt av minnes­merket ligger på min konto på Google Foto.

Minnesmerket for «Osvaldgruppen».


Minnesmerket for «Osvaldgruppen».

Osvaldgruppens» falne medlemmer.

NSBs tjenestemenn som ga sitt liv.

.............................
AFTENPOSTEN:

Kommentarer