Kort formiddagstur på Løkka

Petrus Bar og Restaurant i Helgesens gate 50 på Rode­løkka i Oslo.

Var en tur hos fottera­peuten min nede på Sofien­berg­senter­et kl. 11.00 i dag. Etter at hun hadde ordna med lik­torn­en jeg plag­es med, gikk jeg en liten tur i nabo­laget. De første bild­ene er tatt fra Sofien­berg­parken over til Petrus Bar og Rest­au­rant i Helg­esens gate 50 på Rode­løkka. Der­etter gikk jeg en meget kort tur i Sofien­berg­parken for så å gå vid­ere bort­over Helge­sens gate, opp Køben­havn­gata og en runde forbi Dæl­en­enga Klubb­hus som for tiden rives til for­del for en ny fler­bruks­hall på Dæl­en­enga idretts­anlegg.

Oven­for og neden­for har vi stam­stedet mitt Petrus Bar og Rest­au­rant i Helg­esens gate 50 på Rode­løkka i Oslo.

Petrus Bar og Restaurant i Helgesens gate 50 på Rodeløkka i Oslo.

Sofienberg kirke og Sofienbergparken

Veldig glatt og isete i Sofienbergparken!

Klokka 11.55 var det vel­dig glatt og isete i Sofien­berg­parken på Grünerløkka. Men vel­dig bra at det var strødd i gang­vei­ene i park­en! Bildene er  tatt i parken og fra Helge­sens gate på Rode­løkka.

Veldig glatt og isete nedenfor Sofienberg kirke og i Sofienbergparken i dag!

Veldig glatt og isete nedenfor Sofienberg kirke og i Sofienbergparken i dag!

Flott bikkje i Sofienbergparken!

Sofienberg grill i Teglverksgata 2

Sofienberg grill i Teglverksgata 2.

På hjørnet av Helge­sens gate og Tegl­verks­gata ligger det to butik­ker som jeg lenge har lurt på hvilke for­ret­ning­er som har vært her før i tiden. Så jeg har under­søkt dette litt.

I Tegl­verks­gata 2, her hvor Sofien­berg Grill i dag ligger, var det tid­ligere en baker­for­retning med navnet Aug. Olsen baker­for­retning med 174 an­satte på det meste. I hjørne­gården ved Helge­sens gate lå baker­for­ret­ningen og bak­eriet lå i den røde mur­steins­byg­ningen her hvor vi har den første pipen. (I bak­grunnen ser vi pipen til Freia fab­rikker i Karlstad­gata). 

På Wikipedia kan vi lese at Tegl­verks­gata «Nr. 2, som dekker [hele] vest­sida av hele det første kvar­talet, er gammel industribebyggelse (bygd 1884–1920), som i dag i stor grad disponeres av småbedrifter innen kulturfeltet.»

På Norsk Industrimuseum kan vi lese at «Firmaet ble grunnlagt i 1881 av A. Olsen, en av stifterne av Bakermestrenes Landsforening. Virksomheten omfattet produksjon og salg av alle sorter baker- og konditorvarer, samt knekkebrød for salg i egne filialer, og i melke- og kolonialbutikker over hele Oslo. Firmaet hadde 15 biler for varetransport.»

Les mer om A/S Aug. Olsen Bakerforretning og Knekkebrødfabrikk på Norsk Industrimuseum.

Som en T. Andersen skriver på Facebook-gruppa «Du veit du er fra Grønnløkka var det «Utrolig fint å vokse opp i det området. Her fikk vi boller gjennom vinduet på hjørnet av Teglverksgata. og Karlstadgt. I 2.etg. i bakeriet produserte de til skolefrokosten. Deilige grove brødskiver med brunost. Lenger opp i Teglverksgata., var Freia et yndig sted. Der hendte det vi fikk sjokolade.

Husker spesielt når Renholdsverket var inne for å hente vraksjokolade som ble kastet. Da fløy ungene etter søppelbilen.»

Dersom det er noen som vet mer om fab­rik­ken og bakeri­ut­salget, så er det bare å kon­takte meg...

Sofienberg grill i Teglverksgata 2.

Cafe Adriatic — Tidligere Rodeløkkens apotek i Helgesens gate 44

Cafe Adriatic + i Helgesens gate 44.

Har også ofte lurt på hva som før i tiden holdt til i hjørne­gården Tegl­verks­gata og Helge­sens gate 44 her på Rode­løkka. I dag holder Balkan-rest­au­ranten Cafe Adriatic til her — og før Adriatic holdt advo­kat-firmaet Walk in Advokatene - Advokat­firmaet Sondov til i første etasje her. Jeg har for­stått det slik at advo­kat­ene nå hold­er til i etasj­ene over. Apo­teket var kjent for sitt spes­ielt vakre tak og et vel­dig fint interi­ør. Taket skal fort­satt være in­takt, så en må vel ta en tur dit for å beundre taket!

I fjor fikk jeg be­krefta at også Rode­løkka hadde eget apotek før i tiden — og på Oslobilder.no kan vi lese at Rodeløkkens apotek i Helgesensgt. 44, Oslo ble 
«opprettet 1897 og holdt til samme adresse helt frem til 1981. «Inventaret i offisinet er fra 1910. Glasstaket antakelig også fra 1910.»

Oslo byleksikon skriver under opplysninger om Helgesens gate at Helgesens gate 44 er en «Treetasjes leiegård fra 1886, opprinnelig med melkebutikk på hjørnet. Fra 1897 apoteket Flora, fra 1903 Rodeløkkens apotek. Apoteket var i drift til 1980-årene.» Om selve apoteket skriver Oslo byleksikon mer presist at «Apoteket ble omgjort til filial under Apoteket Bjørnen f.o.m. 1. januar 1962. Nedlagt 1. januar 1982.»
Men nå er også dette historie, men kjekt å vite! 
Og jo eldre man blir, jo mer nysgjerrig blir man ofte på historien bak.

Og fra Facebook-gruppa «Du veit du er fra Grønnløkka nårru...» har jeg blitt opplyst om at i «etasjen over holdt doktor [Alfred B.] Kristiansen til. Han var husdoktor og kom hjem til oss når vi var syke. Stor som liten. Medisinene han skrev ut kjøpte vi på apoteket i 1. etg. Tror jeg savner litt av den tiden.» (J.S.)

«Den gangen solgte vi mye urter og lagde kremer og hostesafter. Det var norske legemiddelfirma og vi stolte på at de alltid hadde medisiner. Lukta var spesiell fordi vi lagde så mye medisiner på laboratoriet. Vi fylte opp kamferdråper, sprit til medisinsk bruk, riga balsam og honning kodein og Cosmica serien. Nå kommer alt fra utenlandske legemiddelfirmaer og da er det ingen spesiell lukt fra Apoteket.» (M.B.L.)

«Jeg jobbet på Rodeløkka apotek i 1968/69 og 72 det var da filialapotek under apoteket Bjørnen som lå nederst i Trondhjemsveien, mange hyggelige lokale kunder, og vi hadde levering av medisiner blant andre til Sophies Minde, Freia, nonneklosteret i Urtegata. Som yngstedame ble det mange fine turer med leveranser rundt omkring, også gjennom Sofienbergparken til banken i Markveien for å sette inn ukas omsetning. Valnøttkake fra August Olsen [på andre hjørnet av gata] smakte godt på lørdager.» (R.G.)

«Jeg jobbet 10 år på Bjørnen apotek og Rodeløkka var filialen. Tror at mye av inventaret fra Rodeløkka ble sendt til folkemuseet på Bygdøy. Frøken Sauer var farmasøyten som jobbet der i en mannsalder... (A.V.L.)

Og Rodeløkkens apotek «hadde områdets mest fascinerende kassaapparat som må ha vært en tidlig modell fra ca. 1910» (G.J.)

Cafe Adriatic + i Helgesens gate 44.

Cafe Adriatic + i Helgesens gate 44.

Stolen Cafe & Bar i Helgesens gate 32 på Rodeløkka

Cafe stolen i Helgesens gate 30 på Rodeløkka i Bydel Grünerløkka i Oslo.

Københavngata 2 og 4

Københavngata 2 og 4 på Rodeløkka.

Lite visste jeg da jeg bodde i det stille om­råd­et ved Køben­havn­gata 4 B at bil­verk­stedet Kermas Auto skulle leg­ges ned og at om­rådet skulle bli så trav­elt og ur­bant etter at vi nå har fått cafeen Vespa & Humla i nabo­bygget i Køben­havn­gata 2 — og i til­legg Grüner­løkka Brygg­hus sitt bry­ggeri og ølutsalg i bak­gården i Køben­havn­gata 4. 

Men da jeg aldri har hatt fører­kort for bil og er mye mer int­eres­sert i øl enn i biler, synes jeg dette er mor­somt og hyg­gelig, jeg!

Til venstre i bildet holder Møbel­verks­tedet til i det som også kalles for Hånd­verker­gården. På Visit Løkka kan en lese at gården 

«...har lang historie innenfor produksjon og snekkervirksomhet. Den ble opprinne­lig oppført for en Fabrikk­eier Volla på slutten av 1800-tallet og det har blitt høvlet og spikret her siden. Siden 1942 har gården fungert som et aksjeselskap der eierne er direkte knyttet til sitt foretak. Det er i dag flere snekkere, en blikkenslager, kunstnere og til og med ølbryggeri i lokalene.» Les mer på Visit Oslo.

Ellers er det jo litt mor­somt at Grüner­løkka bryg­geri har bryg­geri­et og øl­ut­salget sitt på Rode­løkka — ikke på selve Grüner­løkka!

Ved baksiden av Grünerløkka skole sett fra Falsens gate på Rodeløkka

Baksiden av Grünerløkka skole sett fra Falsens gate på Rodeløkka.

Uteområdet til Grünerløkka skole ved Dælenenga idrettsplass.

Klubbhuset på Dælenenga idrettsanlegg rives

Det gamle klubbhuset fra 1926 på Dælenenga idrettsanlegg rives for tiden.

Som jeg har skrevet mange ganger før, synes jeg at det er vel­dig trist at det be­var­ings­verdige klubb­huset på Dælen­enga skal rives, men nye tider har nye krav til fas­ili­teter — og det må vi bare godta. 

Ellers har jeg sett bilder av plan­ene for det nye idretts­bygget som skal reises der — og at det blir både fint og tids­riktig, det er sik­kert! Nå er det like før det gamle klubb­huset er jev­net med jord­en og for all­tid borte. Så nå får vi håpe at den nye fler­bruks­hallen viser seg som en ver­dig arv­taker!

Klub­bhuset som nå rives ble opp­ført i 1926 og er teg­net av by­arki­tekt Harald Aars. Selve banen ble også brukt til skøyter, is­hockey og bandy, og sykling. I etterkrigstiden (1947–68) ble Dæl­en­enga brukt til motor­sykkel­løp (Speedway). Bygget har huset boksing og bryting, Grüner fot­ball, Fighter Kick­boxing og Sports­klubben av 1909 har hatt til­hold i klubb­huset. Fot­ball­banen har nå kunst­gress­dekke og det er mye aktivi­tet både sommer og vinter. Kilde: Gunn Engvik.

Klubbhuset på Dælenenga rives.

Bilder på min konto
på Google Foto

....................................

Kommentarer