«Oljemalerier» fra Bydel Grünerløkka

Bydelsforvaltningen for Bydel Grünerløkka i Markveien 57.

Oljemalerier fra Bydel Grünerløkka

Det er nå 5-6 år siden jeg sist brukte data­pro­gram­met Foto­Sketcher til å lage «tegn­inger» av noen av bild­ene mine. Men nå har jeg fått tak i en ny­ere versjon av program­met og skal vur­dere om jeg skal ta opp denne metoden igjen. 

Mange bilder blir i alle fall ganske flotte med å bruke dette «foto­omriss-program­met» som gjør om bilder til en slags strek­tegn­inger, «akva­reller» eller «olje­malerier» — og det med rela­tivt liten inn­sats. Men de heft­igste filt­rene krever mye av data­maskinen og en del tid... 

Disse bild­ene av noen skulpt­urer og div­erse mer og mindre kjente byg­ninger og bygg­verk i bydel Grüner­løkka er tatt i de siste årene, men er nå etter­be­handla i Foto­Sketcher. Synes selv det ikke ble så ille. Bildene ligger litt hulter til bulter...

«Oljemaleri» fra Kunsthøgskolen i Oslo.

«Oljemaleri» fra Kunsthøgskolen i Oslo.

«Oljemaleri» fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Nedenfor Åmot bru ved Akerselva i Oslo.

Nedenfor Åmot bru ved Akerselva i Oslo.

«Oljemaleri» ovenfor Åmot bru.

«Oljemaleri» nedenfor Åmot bru.

«Oljemaleri» ved gangbrua over Akerselva til Kunsthøgskolen i Oslo..

Tidligere Beckers restaurant i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo.

På Lokalhistorie.no kan vi lese at «Beckers var en café på Grünerløkka i Oslo, med adresse Nordre gate 16. Den ble opprettet i 1956, og hadde både mat og drikke, og en flott ute-servering på taket til nabogården. Beckers gikk til slutt konkurs, og i 1999 flyttet vin-monopolet inn i de tomme lokalene. Over inngangen henger fremdeles det karakteristiske neonskiltet, som står på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige kulturminner.» 

I dag er det Olav Thon som eier gården og har leiet ut gården til Vinmonopolet. Var selv ganske mange ganger på Beckers og jeg tror nok mange Grünerløkkabeboere savner restauranten!

«Oljemaleri» av Halléngården i Thv. Meyers gate på Grünerløkka i Oslo.

«Oljemaleri» av Halléngården i Thv. Meyers gate på Grünerløkka i Oslo.

 Markveien 67, Nesleingården. Fin hjørnegård nederst i Markveien.

I forbindelse med at jeg gikk en spas­ertur langs Akers­elva fra Foss VGS ned til Anker­brua gikk jeg Mark­veien opp­over da jeg var på vei hjem til Rode­løkka. Mark­veien er nok for mange kjent som en av handle­gatene på Grünerløkka. Gården på bildet over het Nesleingården og ble opp­ført i 1895-1896 av gros­serer Hjalmar F. Neslein, og på Oslo by­leksi­kon kan vi lese at Markveien 67 er 

«En stor leiegård fra slutten av 1800-tallet ved hjørnet av Markveien og Søndre gate. ved Ankerbrua. I hele første etasje var Bernsteins Manufaktur og kjole-magasin, en veletablert og velassortert manufakturforretning. I forbindelse med arrestasjonen av jødiske menn og beslagleggelsen av jødisk eiendom 26. oktober 1942, ble forretningen, som var eid av Mendel Bernstein, konfiskert av NS, overtatt av Likvidasjonsstyret og deretter brukt som lager av NS’ ungdomsorganisasjon NSUF. Også Bernsteins villa i Geitmyrsveien og bilen hans ble konfiskert.» Les mer på Oslo byleksikon, siste avsnitt.

På Snublestiener.no står det at herrefrisøren David Jacob Glikman som bodde i Markveien 67 ble deportert om bord på «Donau» 26. nov. 1942, og døde i Auschwitz antakelig februar 1943.» På Digitalt museum kan vi lese om familien til Glikman at

«10 av beboerne ble hentet ut fra sine hjem, arrestert og sendt ut av landet med M/S Donau. Det var Sara Selma og David Jacob Glikman og Davids mor Esther Schuchad. Saras foreldre og fire søsken og naboen Glenny Barchman ble også tatt. Alle ble deportert til Auschwitz. Ingen kom tilbake.»

Etter krigen har det vært for­skjel­lig butik­ker i gården, bl. a. Kongress klær (som var en del av NKL) og i peri­oden 1994 -2019 holdt brukt­butikken Marita-butikken til i hjørn­egården, men måtte stenge grunnet hus­leie­økning — som dess­verre er et kjent feno­men på Grüner­løkka!

«Oljemaleri» av tidligere Beckers restaurant i Nordre gate på Grünerløkka.

«Oljemaleri» fra Birkelunden med Grünerløkka skole i bakgrunnen.

«Oljemaleri» fra Birkelunden med Grünerløkka skole i bakgrunnen.

«Oljemaleri» fra Birkelunden med Paulus kirke i bakgrunnen.

«Oljemaleri» fra Birkelunden med Grünerløkka skole i bakgrunnen.

Oljemaleri»  fra Birkelunden med Paulus kirke.

Schleppegrells gate på Dælenenga.

«Oljemaleri» av krigsminnesmerket i Birkelunden på Grünerløkka.

«Oljemaleri» av Grünerløkkas hus.

«Oljemaleri» fra Københavngata 10.

«Oljemaleri» av Dælenenga klubbhus på Dælenenga idrettsplass.

 «Oljemaleri» av Foss videregående skole.

«Oljemaleri» av Dælenenga idrettsplass.

«Oljemaleri» av Villa Paradiso ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka.


«Oljemaleri» av Krigsminnesmerket i Birkelunden.

Bydelsforvaltningen for Bydel Grünerløkka i Markveien 57.

I 1. etasje ut mot Mark­veien 57 har vi hatt rest­au­rant­er som Erlings kro, kina­rest­au­ranten Golden House, Fire brødre og i dag restauranten BrewDog Grünerløkka. Gikk selv en del på Golden House i be­gyn­nels­en og ut­over 80-tallet. God kin­esisk mat og bil­lig drikke. I første etasje helt til høyre holdt Gunne­stad Tobakk til.

Markveien 57 i Bydel Grünerløkka i Oslo, som i dag be­nyttes som by­dels­admini­strasjon for Bydel Grüner­løkka «ble bygget i 1919 som Losji­hus for Menn også kalt Grüner­løkka hybel­hus. Arki­tekter var Christian Morgen­stierne og Arne Eide og disse ble i 1923 ti­ldelt Houens diplom for god arki­tektur for dette.» ...

«Grünerløkka hybelhus var et kommunalt losjihus for menn med 77 plasser og er et typisk eksempel på kommunal boligbygging fra denne tiden, hvor man ønsket å bygge gode og sunne boliger også for byens vanskeligstilte.» Les mer på Wikipedia.

«Oljemaleri»  av Kulturkirken Jakob ved Ankerbrua i Oslo.

«Oljemaleri»  av Plantasjen i Markveien.

«Oljemaleri» av Dælenenga klubbhus.

«Oljemaleri» av Åmot bru.

«Akvarell» På hjørnet av Øvre gate og Korsgata på Grünerløkka.

Bugges eftf. på hjørnet av Markveien og Leirfallsgata på Grünerløkka.

Bydelsforvaltningen for Bydel Grünerløkka i Markveien 57.

«Oljemaleri» av skobutikken Ramona Skosalon i Markveien.

«Oljemaleri» av skobutikken Ramona Skosalon i Markveien.

EN KURIOSITET OM MARKVEIEN
«Det har vært store endringer på Grünerløkka de siste 20 - 30 årene. Fra å være en arbeiderbydel med mange sosialtilfeller og en del eldre mennesker er det nå et hipt in-sted med mange unge og penge-sterke personer. Et vell av restauranter, barer og utesteder, samt gallerier har poppet opp som paddehatter.

Men det var da litt aktivitet i gamle dager også. Som en liten kuriositet kan vi nevne at det i 1927 i Markveien var følgende virksomhet:

16 melkebutikker, 17 kolonialforretninger, 20 manufakturforretninger, 9 frisørsalonger, 8 kjøttforretninger, 14 skomakere, 11 tobakksbutikker, 12 fruktbutikker, 4 bakere, 7 kafeer, 6 moteforretninger, 3 gullsmeder, 5 møbelforretninger, 5 kull- og vedbolag, samt vaskerier, renserier, fargehandlere, vilt- og fiskeforretning, isenkram, sport mm, apotek, 3 banker og en skytesalong.» 

Tekst:
Arve Nordstrand og Kari Lindegård.

Les mer om Markveien og Grünerløkkas historie på Grendehuset i Sølvsmiekvartalet.


«Oljemaleri» av Åmot bru over Akerselva.

«Oljemaleri» av paviljongen i Birkelunden.

«Oljemaleri» av Birkelunden med Paulus kirke.

«Oljemaleri» av Birkelunden med Paulus kirke.

«Oljemaleri» av krigsminnesmerket i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo.

«Oljemaleri» fra Birkelunden.

«Oljemaleri» fra Birkelunden.

«Oljemaleri» fra Birkelunden.

DIVERSE «OLJEMALERIER:











................................................

Kommentarer