Kriminelt morsom byvandring på Rodeløkka


I går, onsdag 4. mai 2022, omtrent klokka 16.45 møtte jeg den tidligere informasjonsmedarbeideren i Oslo politiet, Jørn-Kr. Jørgensen utenfor Szechuan Chengdu Restaurant i Trondheimsveien 64 ved Sofienberg trikkeholdeplass. Kjenner ham litt fra tidligere tider og er Facebook-venn med ham... Kom da på at jeg hadde lest at Jørn-Kr. og NRK-journalisten og autorisert Oslo-guide Svein Tore Andersen skulle arrangere byvandring på Rodeløkka kl. 17.00 samme dag under tittelen «Kriminelt morsom byvandring på Rodeløkka».
Etter å ha tenkt meg om litt i noen minutter, fant jeg det like godt å slenge meg med. Har vært med på flere byvandringer i strøket før i Rodeløkka Vels regi, men aldri med Jørn-Kr. — som er oppvokst et steinkast unna Rodeløkka på Sofienberg, men hadde Rodeløkka som spennende oppvekstområde. Omtrent klokka 17.00 presis gikk vi i samla flokk opp til Solhauggata der en Antonsen drev Kvikk ryddekompani. Her fortalte Jørn flere artige selvopplevde ting fra barndommen og en nyere «kriminalhistorie».

Deretter fortsatt turen ned Tromsøgata ned til tidligere Rodeløkka politistasjon, hvor det ble fortalt flere historier fra den gang politistasjonen var i drift. Etterpå gikk turen ned Tromsøgata og ned til Sofienbergparkens helt østre del hvor det var et brutalt mord på en homofil i 1991. (Noe jeg husker veldig godt, se blikk.no.) Deretter gikk turen bortover Helgesens gate vestover til Rathkes gate hvor den nå nedlagte Sofienberg kirke (Petrus kirke) og den første jødiske gravlunden i Norge i Sofienbergparken ligger. Her ble det fortalt litt om gravlunden, at den siste jøden ble begravd her i 1941 og at det etter jødisk tradisjon aldri skal slettes gravlunder der jøder er gravlagt... Så fortsatt turen opp Rathkes gate til Rodes plass, ene «portalen» til den bevarte trehusbebyggelsen på Rodeløkka. Omtrent klokka 18.00 ble det en en liten pust i bakken på benkene på Rodes plass og tid for fotografering av de omtrent førti oppmøtte til byvandringen.

Jørn-Kr. fortalte en del om Mordet på Rodes plass nyttårsaften 1929 og at han i ungdomsåra vanka på en café i dette huset. Han huska ikke navnet på Caféen, men jeg har i alle fall hørt at den av lokalkjente ble kalt «Mekkis Café».

Jørn-Kr. og Svein Tore Andersen fortalte litt om Langgata, om gatesangeren «Sving deg» i Langgata 17, Om Ofelias hus oppe ved Rodeløkka velhus og om Byllemannen i Langgata 5 — han som var så stygg at ungene ble skremt med ham dersom de ikke var snille... Deretter fortsatte turen bortover Verksgata i retning Gøteborggata der en tidligere politimann i Oslo-politiet fortalte litt om Fjellgata og huset hvor han selv nå for tiden bodde, og der det før hadde vært uthus med fire kuer...

På hjørnet av Verksgata og Gøteborggata ble det nok en stans. For her lå hoved-inngangen til kontorbygningen til Freia sjokoladefabrikk. Jeg kan også tilføye at trikken gikk opp hit før i tiden og at Fjellstua trikkeholdeplass den gang lå her. Etter å ha fått litt informasjon om Freia-fabrikken gikk vi ned til Karlstadgata og til restauranten Vespa og Humla i Københavngata 2. Her ble det stans for en pils eller drikke før turen gikk videre mot Grünerløkka. Jeg valgte å hoppe av her og dra hjem til Fjellgata, Men det er en annen historie...

Regner ellers med at arrangørene har tenkt å arrangere flere slike byvandringer her på Rodeløkka, og har derfor skrevet veldig omtrentlig om vandringen. Men nederst på denne siden har jeg lagt ut lenker med anbefalt litteratur fra Rodeløkka vels hjemmeside.

Ellers savner jeg litt om Frelsesarmeens bygg i hjørnet av Gøteborggata og Karlstadgata der det var storstilt smugling og gauking i 1920-åra, og det er i all fall en kriminell historie som godt kunne vært nevnt...
EN TRIVELIG BYVANDRING!

Utenfor tidligere Kvikk ryddekompani.

Utenfor tidligere Kvikk ryddekompani.

Tidligere Rodeløkka politistasjon.

Tidligere Rodeløkka politistasjon.

Sofienberghjemmet og Sofienberg menighetshus i Helgesens gate.

Rathkes gate ved Sofienberghjemmet.

Rathkes gate nedenfor Rodes plass.

Rodes plass på Rodeløkka.

Fotografering på Rodes plass.

Her fortelles om mordet på Rodes plass.

Her fortelles om mordet på Rodes plass.

Jørn-Kr. snakker om Langgata.

Jørn-Kr. snakker om Langgata.

Jørn-Kr. snakker om Langgata.

Freias gamle hovedbygning.

Freias gamle hovedbygning.

Flere bilder på Google Foto

ANBEFALT LITERATUR FRA RODELØKKA VELS HJEMMESIDE:

På Rodeløkka Vels hjemmeside finnes det masse historisk stoff fra Rodeløkka.
En god begynnelse for å bli kjent med strøket kan være:

Mortens historiske bilder | Historiske glimt fra Rodeløkka

Arild Normanns fotodokumentasjon av Rodeløkka

Rodeløkka-veteranen Alf Folmer på gamle trakter | Byllemannen (Langgata 5)

Møbler, sjellakk og dunder i Gøteborggata

Frelsesarmeen, smugling og gauking i 20-åra (Karlstadgata) | Mordet på Rodes plass

På velets hjemmeside har vi også

Rodeløkkas eldste historie

På YouTube finnes det en fin nostalgisk film fra 1977:

....................................................

Kommentarer