Vi savner Beckers i Halle­lu­ja­gata på Grünerløkka!

Utenfor Beckers restaurant på hjørnet av Markveien og Nordre gate  på Grünerløkka i Oslo..
Utenfor den tidligere Beckers restaurant i Nordre gate 16 på Grünerløkka i Oslo.

Både Schoushallen og Beckers er dess­verre ned­lagt. Men min­nene lever... 

Jeg var en del på Beckers i Nordre gate 16 på 1980- og 1990-tallet. Og det var all­tid veldig trive­lig å sitte her på dag- og ettermiddags­tid og kikke ut. For restau­ranten hadde store vin­duer en kunne sitte ved og glane på det puls­er­ende livet ute i Mark­veien og Nordre gate mens en spiste god norsk hus­manns­mat og tok seg et glass vin eller en pils eller flere.

I foto­mont­asjen oven­for har jeg lekt meg litt og dyp­etset et «frelses­armeen-korps» fra male­riet «Storm­angrep på en fisker­landsby» (1895) av den norske maler­en Wilhelm Peters og har deretter plas­sert korpset hans foran et bilde jeg tok uten­for Grünerløkka vin­mono­pol 15. oktober 2013. 

Mellom handle­gat­ene Mark­veien og Thv. Mey­ers gate hadde vi før i tiden og har fort­satt Grüner­løkka korps av Frels­es­arme­en i Nordre gate 25 B, i nr. 22 holdt Indremisjonen til og i 18 B har vi fort­satt Evangelie­salen Berøa. Så det er kanskje ikke så rart at denne delen av gata mellom Markveien og Thv. Meyers gate på folkemunne ble kalt for Halle­lu­ja­gata

Beckers lå på den vestl­ige siden av Mark­veien og inne her var det nok ikke religi­øse sys­ler som opp­tok gjest­ene i be­syn­der­lig stor grad... Men alt har viss­tnok sin tid og Beckers stengte dørene på slutten av 1990-tallet, og siden 2001 har Vin­mono­polet, av­deling Grüner­løkka holdt til i lokalene. 

Vin­mono­pol har vi nok av i byen, og jeg skulle heller hatt til­bake en real brun kafé på Grüner­løkka. Så det er trist at tida for brune restau­ranter synes å være over!

I artikkelen «En sam­tids­arkeo­logisk reise» av en Per Johansen står det:

«Beckers på Grünerløkka i Oslo var fram til slutten av 90 tallet en av Oslos meste kjente "brune" Cafeèr, et brunt sted kan man si er et ujålete serverings­sted, godt inn­røkt før røyke­loven kom, og ofte et klientell som brukte stedet  til sin "daglige" pilsner (eller 10).  Beckers på "løkka" var kjent som et "vannhull" for de som bodde i området i tidligere tider, på de "senere" år var Beckers også populært for de som bodde andre steder i byen. Beckers åpnet sine dører  i 1956 og holdt det gående til slutten av 90 tallet.

At det bare var "fylliker" som frekventerte Beckers som lå på hjørnet av Nordregate og Markveien er nok feil og si, men husker godt fra min barndom at jeg syntes det var rart at voksne menn satt på dagtid (da andre var på jobb) og drakk øl, røyken lå tett og det syntes spesielt godt på dagtid da solstrålene sto igjennom vinduene.

På steder som Beckers fikk man også god norsk hus­manns­kost, spesielt kjøttkakene var gode der har jeg blitt fortalt. På taket til nabogården var det også uteservering om sommeren, men den "harde kjerne" likte seg nok best inne, de var ikke på Beckers for og slikke sol..

Det er nok et paradoks at det var Vinmonopolet [...] som flyttet inn i de gamle lokalene i 2001, men polet er visst på leting efter større og mer tidsriktige lokaler i området, så kanskje gamle Beckers kan komme til heder og "verdighet" igjen, kanskje noen tok vare på den gamle innredningen..

At den gamle neon-reklamen til Beckers står på veggen enda kan vi takke riksantikvaren for, den er nemlig vernet (K-merket) for all framtid.» 

Uansett: Vi er mange som savner Beckers og hadde vi fått tilbake en slik flott og folkelig restaurant, skulle også jeg ropt Halleluja!

Utenfor den tidligere Beckers restaurant i Nordre gate 16 på Grünerløkka i Oslo.


Se Nostalgisiden: 


BILDER PÅ GOOGLE FOTO:


..................................................

Kommentarer