I går, 10. april 2025 var jeg på Ringnes Brygghus i gamle Ringnes bryggeri i Thv. Meyers gate 2 på Grünerløkka (i bydel Sagene!) og hørte på Konservator ved Norsk Teknisk Museum og stipendiat ved Institutt for historiske og klassiske studier, NTNU, Ingebjørg Eidhammers foredrag om Etableringen av bajerølbryggeriene i Christiania i perioden 1840-1890 og om hvordan ølsmaken endra seg i samme periode.
Arrangør var Grünerløkka Historielag og møtet starta presis klokka 18.00. Jeg tok noen bilder av foredragsholderen og av Vegard Holm, leder i historielaget, men da jeg er mindre fornøyd med disse bildene, har jeg i stedet valgt å «rappe» et bilde av Eidhammer og plassert det inn i andre bilder. Dumt, men slik er det.
Sammen med foredraget viste Eidhammer massevis av historiske bilder av bl.a. innkjøpsprotokoller av isblokker, bilder av isblokkproduksjon i Christiania, eksportprotokoller for øl, innkjøpsprotokoller over kjøp av gjær, bilder fra ølproduksjonen i gamle dager osv. Noen av disse bildene har jeg i ettertid funnet i en artikkel Ingebjørg Eidhammer har skrevet på Teknisk museums hjemmeside.
Omtrent 30 personer var til stede i ett av lokalene i 3. etasje på Brygghuset og her fikk vi høre veldig mye om ting mange av oss sikkert aldri har tenkt på eller visste noe om når det gjelder ølbrygging, om isblokkproduksjon på diverse dammer i Oslo, forskjellen på undergjæra og overgjæra øl, om eksport av øl til Hamburg for deretter bli videresendt til hele verden, om ølflasker, om samarbeide mellom bryggeriene om innkjøp av gjær fra Tyskland, om hvordan isblokkene under de store ølkarene på 1870-tallet tapte til fordel for moderne kjølemaskiner, om ekte og falske øl-etiketter for å selge dårlig «etterlignings-øl» osv.
Skulle gjerne hørt mye mer om dette, men alt i alt et veldig flott og lærerikt foredrag om en viktig del av vår nære kultur- og industrihistorie!
…………..
ELLERS
Jeg har prøvd å finne ut litt om bayerøl og her er noe jeg har funnet ved å søke på Internett:
Bayerøl er en undergjæret øltype med røtter i Bayern i Sør-Tyskland og kjennetegnes av en mørk, rødbrun farge, en fyldig maltsmak og alkoholinnholdet ligger vanligvis mellom 4 og 5,4 %., og også kjent som Münchener Dunkel. Ølet ble utviklet av bayerske klostre på 1500–1600-tallet ved hjelp av en spesiell lagringsteknikk (kald gjæring i underjordiske kjellere). Dette dannet grunnlaget for moderne lagerøl. Ølet kom til Norge på 1840-tallet via bryggerier som Schreiners (Trondheim) og Schous (Oslo) og ble et populært «folkeøl» frem til 2. verdenskrig.
Bayerøl er mørkere og maltrikere enn pilsner, men lysere enn tradisjonelle overgjærede øl og har en aroma av karamell, nøtter og røstet malt og passer godt til kraftige retter som biff eller jegergryte. Aass Bayer og Frydenlund Bayer har vært kjente kommersielle øltyper i Norge
På 1800- og 1900-tallet ble helflasker (70 cl) kalt «murere» – et kallenavn som påstås å være knyttet til håndverkere som drakk ølet i arbeidspausene. Etter en nedgang i popularitet på 1900-tallet opplever bayerøl et comeback takket være økt interesse for tradisjonelle øltyper og håndverksbrygg. Og i de siste ti-årene har vi fått flust av Microbryggerier som fører denne stolte tradisjonen videre.
KILDER:
https://www.aftenposten.no/.../ukjent-norsk-oelhistorie... (Bak betalingsmur)
Ingebjørg Eidhammer. Fotomontasje. |
![]() |
Bildet med fotomontasjen er henta fra Grünerløkka Historielags Facebook-side. |
...................................
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Skriv gjerne en kommentar!