Etableringen av bajerølbryggeriene i Christiania i perioden 1840-1890

Ingebjørg Eidhammers foredrag om Etableringen av bajerølbryggeriene i Christiania i perioden 1840-1890. Fotomontasje.
Ved inngangen Ringnes Brygghus i Thv. Meyers gate 2. Fotomontasje.

I går, 10. april 2025 var jeg på Ringnes Brygg­hus i gamle Ringnes brygg­eri i Thv. Meyers gate 2 på Grüner­løkka (i bydel Sagene!) og hørte på Kon­ser­vator ved Norsk Tek­nisk Museum og stip­end­iat ved Insti­tutt for histor­iske og klass­iske studier, NTNU, Inge­bjørg Eid­hammers fore­drag om Eta­bler­ingen av bajerøl­brygger­iene i Christiania i peri­oden 1840-1890 og om hvor­dan øl­smaken endra seg i samme periode.
Arrangør var Grünerløkka Histori­elag og møtet starta presis klokka 18.00. Jeg tok noen bilder av fore­drags­holderen og av Vegard Holm, leder i hist­orie­laget, men da jeg er mindre for­nøyd med disse bild­ene, har jeg i stedet valgt å «rappe» et bilde av Eid­hammer og plas­sert det inn i andre bilder. Dumt, men slik er det.
Sammen med foredraget viste Eid­hammer masse­vis av hist­or­iske bilde­r av bl.a. inn­kjøps­proto­koller av is­blokker, bilder av is­blokk­produk­sjon i Christi­ania, eksport­proto­koller for øl, inn­kjøps­proto­koller over kjøp av gjær, bilder fra øl­produk­sjonen i gamle dager osv. Noen av disse bild­ene har jeg i etter­tid funnet i en arti­kkel Inge­bjørg Eid­hammer har skrevet på Tek­nisk museums hjemmeside.
Omtrent 30 personer var til stede i ett av lokal­ene i 3. etasje på Brygg­huset og her fikk vi høre vel­dig mye om ting mange av oss sik­kert aldri har tenkt på eller visste noe om når det gjelder øl­brygg­ing, om is­blokk­produk­sjon på div­erse dam­mer i Oslo, for­skjell­en på under­gjæra og over­gjæra øl, om eksport av øl til Hamburg for der­etter bli videre­sendt til hele verden, om øl­flasker, om sam­ar­beide mel­lom brygge­riene om inn­kjøp av gjær fra Tysk­land, om hvor­dan is­blokk­ene under de store øl­karene på 1870-tallet tapte til for­del for mod­erne kjøle­maskiner, om ekte og falske øl-eti­ket­ter for å selge dårlig «etter­lignings-øl» osv.
Skulle gjerne hørt mye mer om dette, men alt i alt et vel­dig flott og lære­rikt fore­drag om en vik­tig del av vår nære kultur- og indu­stri­historie!
…………..
ELLERS
Jeg har prøvd å finne ut litt om bay­erøl og her er noe jeg har funnet ved å søke på Inter­nett:
Bayerøl er en under­gjæret øl­type med røtter i Bayern i Sør-Tysk­land og kjenne­tegnes av en mørk, rød­brun farge, en fyl­dig malt­smak og alko­hol­inn­holdet ligger van­lig­vis mellom 4 og 5,4 %., og også kjent som Münch­ener Dunkel. Ølet ble ut­viklet av bay­erske klostre på 1500–1600-tallet ved hjelp av en spesiell lag­rings­tek­nikk (kald gjær­ing i under­jordiske kjell­ere). Dette dannet grunn­laget for mod­erne lager­øl. Ølet kom til Norge på 1840-tallet via brygge­rier som Schrein­ers (Trond­heim) og Schous (Oslo) og ble et popu­lært «folke­øl» frem til 2. verdens­krig.
Bayerøl er mørk­ere og malt­rik­ere enn pils­ner, men lysere enn tradi­sjon­elle over­gjær­ede øl og har en aroma av kara­mell, nøtter og røstet malt og pas­ser godt til kraft­ige retter som biff eller jeger­gryte. Aass Bayer og Fryden­lund Bayer har vært kjente kom­mersi­elle øl­typer i Norge
På 1800- og 1900-tallet ble hel­flasker (70 cl) kalt «murere» – et kalle­navn som på­stås å være knyt­tet til hånd­verk­ere som drakk ølet i arbeids­paus­ene. Etter en ned­gang i popu­lari­tet på 1900-tallet opp­lever bayer­øl et come­back takket være økt inter­esse for tradi­sjo­nelle øl­typer og hånd­verks­brygg. Og i de siste ti-år­ene har vi fått flust av Micro­brygge­rier som fører denne stolte tradi­sjonen videre.

Kommentarer