17. mai 2024

Gratulerer med 17. mai!

Gratulerer med 17. mai!

Vi er heldige vi som kan feire nasjo­nal­dagen i et fred­elig, fritt og demo­krat­isk land! I dag, som i fjor, går tank­ene til Ukraina og nå også til Pale­stina og alle folk og land som er i krig og lider under okku­pa­sjon, under­trykk­ing og ufrihet!

Jeg er vel­dig stolt av at jeg bor i et land der nasjo­nal­dagen fei­res med barne­tog og horn­musikk og med pøls­er, is og brus, men ingen mili­tær­par­ader i gat­ene, krigs­fly i lufta og stats­ledere med steinan­sikter som viser døde­lig for­akt for liv og ingen for­stå­else for hist­orie, natur og miljø! GRATULERER MED DAGEN!

Gratulerer med 17. mai!

Gratulerer med 17. mai!

Gratulerer med 17. mai!

I 2024 er det 200 år siden at redaktøren Matthias C. Pet­ersen i Adresse­avisen fore­slo at Norge skulle feire 10 års-jubi­leum for Grunn­loven av 17. mai 1814: 

Og jeg er jeg så freidig å «stjele» denne kommen­taren av Eivor Evenrud, By­styre­rep­resen­tant for Arbeider­partiet):

«... Årets feiring vil være et lite jubileum: Det er 200 år siden det for første gang off­ent­lig ble tatt til orde for 17. mai som nasjonal fest­dag – og disku­sjon­ene raste.

Matthias C. Petersen, da­vær­ende redaktør i Adresse­avisen, mente at tiårs­dagen for Grunn­loven rett og slett burde brukes til en fest­markering. Det ble ikke godt tatt imot, for å si det mildt: Kort tid etter ble det ble reist til­tale mot avisen Petersen var redaktør for.

17. mai hadde ikke særlig stor opp­slut­ning det året, men det skulle snart endre seg – det som fulgte viser kanskje litt av scene­nektens dynamikk, både før og nå.

7. mai 1828 ble det sendt ut en Kongelig Kund­gjørelse gitt av Karl Johan «under vaar hand og rikets segl.» Kongen kunn­gjorde at 17. mai ikke skulle feires. Hans majestet så med bekymring på det han om­talte som at enkelte streber med å vil­lede folket om at 17. mai bør være en festdag. I kunngjørelsen advares det sterkt mot sammen­komster av det slag som har vært, og det befales at dagen foregår i ro og still­het, gjerne med litt takknemlighet og refleksjon rundt landets framskritt. Reak­sjonene mot «uorden og for­styrr­elser på dagen» ville være sterke, varslet kongen.

Med en så tung reak­sjon fra myndig­het­ene og be­faling om reak­sjoner fra off­entlige myndighets­ut­øvere var rekylen på vei allerede da morgenavisa ble trykket 7. mai. Opp­slut­ningen om Grunn­lovs­dagen 17. mai økte blant folk flest, som nå hadde fått mer kunnskap om saken enn de noen gang hadde hatt siden 1814.

Kong Karl Johan var der­med den første i Norges 17. mai-historie som skapte den scenen han selv ønsket å forby. La oss holde tunga rett i munnen og feire det som feires skal i årets tog.» 

Eivor Evenrud 

Hele artikkelen ligger på KLASSEKAMPEN, 11. april 2024

Kommentarer